Fertilitate si infertilitate femei, cauze, simptome, tratament

Fertilitatea feminina este capacitatea unei femei de a concepe si a naste un copil. Acesta este influentat de mai multi factori, printre care varsta, starea de sanatate si stilul de viata. De exemplu, o femeie tanara si sanatoasa poate avea o rata mai mare de succes in concepere comparativ cu o femeie in varsta sau cu probleme medicale.

Totusi, este esential de mentionat ca, cu trecerea timpului, rezerva ovariana (numarul de ovule viabile) a unei femei scade, iar acest lucru poate influenta direct fertilitatea.

Cauze infertilitate

Infertilitatea se defineste ca incapacitatea unei perechi de a concepe dupa un an de incercari regulate, fara utilizarea metodelor contraceptive. Exista mai multe cauze care pot conduce la infertilitate:

Factori ovulatorii: Dac─â ovulatia nu are loc ├«n mod regulat, acesta este adesea un motiv principal pentru infertilitate. Afectiuni ca sindromul ovarelor polichistice (SOP) sau insuficien╚Ťa ovarian─â prematur─â pot fi responsabile de astfel de situa╚Ťii.
Factori tubali: Închiderea sau blocarea trompelor uterine poate împiedica spermatozoizii să ajungă la ovul și/sau ovulul fecundat să ajungă în uter.
Factori uterini: Probleme cu structura sau cu func╚Ťionarea uterului, cum ar fi fibroamele sau endometrioza, pot afecta fertilitatea.
Cauze masculine: De╚Öi articolul se concentreaz─â pe infertilitatea feminin─â, trebuie men╚Ťionat c─â problemele legate de calitatea sau de num─ârul spermatozoizilor b─ârba╚Ťilor sunt, de asemenea, cauze comune ale infertilit─â╚Ťii.
Alte cauze: Stilul de via╚Ť─â, v├órsta, fumatul, consumul excesiv de alcool ╚Öi stresul pot avea, de asemenea, un impact negativ asupra fertilit─â╚Ťii.

Simptome infertilitate

Infertilitatea poate manifesta simptome diferite la diferite femei, dar cele mai comune semne si simptome includ:

Menstruatii neregulate sau absente: Daca ciclurile sunt neregulate sau absente, acesta poate fi un semn al problemelor de ovulatie.
Durere severa in timpul menstruatiei: Durerea excesiva sau crampele severe pot fi legate de afectiuni ca endometrioza sau fibroamele, care pot influenta fertilitatea.
Simptome legate de hormoni: Acestea pot include cresterea parului pe fata si pe corp, o scadere a libidoului, modificari ale masei pielii si alte semne ale dezechilibrelor hormonale.
Durere sau disconfort in timpul actului sexual: Aceasta poate fi legata de o varietate de afectiuni ginecologice care pot afecta fertilitatea.

Test fertilitate

Determinarea cauzei infertilitatii poate incepe cu diverse teste de fertilitate.

Aceste teste includ:

Analize de sange: Acestea pot masura nivelurile hormonale si pot oferi indicii despre problemele de ovulatie sau alte afectiuni care afecteaza fertilitatea.
Testul de progesteron: Acest test verifica nivelul de progesteron in sange, indicand daca ovulatia a avut loc.
Histerosalpingografie (HSG): Este un test de radiografie care examineaza trompele uterine si uterul. Se poate verifica daca trompele sunt blocate sau daca exista probleme structurale ale uterului.
Ecografia: Folosita pentru a vizualiza ovarele si uterul si pentru a monitoriza foliculii in dezvoltare si ovulatia.
Laparoscopia: O procedura chirurgicala minora care permite medicului sa examineze organele pelvine si sa identifice anumite afectiuni, cum ar fi endometrioza sau cicatricile.

Perioada de fertilitate

Perioada de fertilitate reprezinta zilele din ciclul menstrual cand o femeie are cele mai mari sanse de a concepe. Aceasta cuprinde:

Zilele preovulatorii: Aproximativ 5-6 zile inainte de ovulatie, probabilitatea de concepere incepe sa creasca datorita supravietuirii spermatozoizilor in tractul reproducator al femeii.
Ziua ovulatiei: Este ziua cand ovulul este eliberat din ovar si este gata sa fie fertilizat. Acesta reprezinta punctul culminant al perioadei de fertilitate.
Zilele postovulatorii: Dupa ovulatie, ovulul ramane viabil pentru fertilizare pentru o perioada de 12-24 de ore.

Instrumente precum testele de ovulatie, monitorizarea temperaturii bazale a corpului si observarea mucusului cervical pot ajuta la identificarea acestei ferestre de fertilitate.

Vitamine esentiale

Fertilitatea poate fi influentata de o serie de factori, inclusiv aportul nutritional. Exista vitamine specifice care, potrivit cercetarilor, pot juca un rol crucial in sustinerea si imbunatatirea fertilitatii:

Acidul folic: Este esential nu numai pentru femeile insarcinate, dar si pentru cele care incearca sa conceapa, deoarece reduce riscul de defecte de tub neural la fat.
Vitamina D: Aceasta poate ajuta la reglarea hormonilor si poate avea un impact pozitiv asupra fertilitatii.
Zincul: Acest mineral esential contribuie la reglarea ciclului menstrual si la imbunatatirea calitatii ovulelor.

Suplimente

Pe langa vitamine, exista si o serie de suplimente care pot fi considerate aliati in imbunatatirea fertilitatii:

Omega-3: Acizii grasi Omega-3, in special EPA si DHA, sunt esentiali pentru dezvoltarea fetala si pot ajuta la imbunatatirea calitatii ovulelor.
Coenzima Q10: Este adesea recomandata pentru a sprijini sanatatea celulara si poate fi deosebit de utila pentru femeile mai in varsta, avand potentialul de a imbunatati calitatea ovulelor.
Myo-inositol: Benefic in special pentru femeile cu sindromul ovarelor polichistice (SOP), acest supliment poate imbunatati functionarea ovariana si poate contribui la o calitate superioara a ovulelor.

Tratament infertilitate femei

Tratament medicamentos

Stimulentele ovulatorii: Medicamente precum Clomifenul sau Gonadotropinele sunt folosite pentru a stimula ovarele sa produca mai multi foliculi, crescand astfel sansele de concepere. Aceste tratamente sunt monitorizate indeaproape pentru a preveni sindromul de hiperstimulare ovariana.
Terapia cu insulina: Pentru femeile cu sindromul ovarelor polichistice (SOP), medicamente ca Metformina pot ajuta la reglarea nivelurilor de insulina si la imbunatatirea ovulatiei.
Terapia hormonala: Hormonii precum progesteronul pot fi prescrisi pentru a ajuta la ingrosarea mucoasei uterine si la sustinerea unei sarcini.

Tratament chirurgical

Laparoscopia: O procedura minim invaziva care poate fi folosita pentru a diagnostica si a trata probleme precum endometrioza, aderentele sau obstructiile tubare.
Histeroscopia: Este utilizata pentru a trata anormalitatile uterine, cum ar fi polipii sau fibroamele.

Tratament si Tehnici de reproducere asistata

Inseminare intrauterina (IUI): Spermatozoizii sunt plasati direct in uter in timpul ovulatiei, sporind sansele de concepere.
Fertilizarea in vitro (FIV): Ovulele sunt extrase, fertilizate in laborator cu spermatozoizi si apoi embrionul rezultat este transferat in uter.
ICSI (Injectarea intracitoplasmatica a spermatozoizilor): O tehnica in care un singur spermatozoid este injectat direct in ovul, folosita adesea in cazul problemelor de infertilitate legate de calitatea spermatozoizilor.
Donarea de ovule sau sperma: Pentru cuplurile unde calitatea ovulelor sau a spermatozoizilor este o problema, se pot folosi donatori.
Mame surogat: In cazurile in care femeia nu poate duce o sarcina, o alta femeie poate purta sarcina pentru cuplu.

Fertilitatea si stilul de viata

Fertilitatea nu se refera doar la biologie; stilul nostru de viata joaca un rol semnificativ in capacitatea noastra de a concepe. Factori precum dieta, activitatea fizica, stresul si expunerea la substante chimice pot influenta fertilitatea atat la barbati, cat si la femei. Pentru a optimiza sansele de a avea un copil, este esential sa ne concentram nu numai asupra tratamentelor medicale, ci si asupra adoptarii unui stil de viata sanatos care sprijina si mentine fertilitatea.