Disfunctie erectila – ce este, cauze, diagnostic, tratament

Ce este disfunctia erectila?

Disfunctia erectila, cunoscuta si sub denumirea de impotenta, se refera la incapacitatea unui barbat de a obtine sau mentine o erectie suficient de ferma pentru a avea un act sexual satisfacator. Este important de mentionat ca multi barbati se pot confrunta cu dificultati ocazionale de erectie, dar cand aceasta problema devine frecventa, este considerata disfunctie erectila.

Disfunctie erectila
Disfunctie erectila

Diferenta dintre disfunctia erectila ocazionala si cronica

Orice barbat poate experimenta probleme ocazionale cu erectia, in special in momente de stres, oboseala sau tensiuni in relatia de cuplu. Cu toate acestea, disfunctia erectila cronica se refera la probleme persistente care dureaza mai multe saptamani sau luni. Daca un barbat constata ca are probleme de erectie in peste 25% din incercari, ar trebui sa solicite sfatul unui medic.

Cauzele disfunctiei erectile

Cauze fizice disfunctie erectila

Erectia e un proces complex care implica reactii chimice in creier, raspunsuri hormonale, functionarea sistemului nervos si vasele de sange. Astfel, orice problema cu acesti factori poate contribui la DE. Printre cauzele fizice se numara:

Boli cardiovasculare: Ateroscleroza (ingustarea arterelor) poate reduce fluxul sanguin catre penis.
Diabet: Poate afecta nervii si vasele de sange, ambele avand un rol esential in erectie.
Hipertensiunea arteriala.
Nivel scazut de testosteron.

Cauze psihologice disfunctie erectila

Aspectele mentale si emotionale pot juca, de asemenea, un rol esential in disfunctia erectila. Printre factorii psiho-emotionali se numara:

Stresul: Atat cel din viata cotidiana, cat si cel legat de performanta sexuala.
Anxietatea: Inclusiv anxietatea legata de performanta sexuala.
Probleme de relatie: Conflictul cu partenerul sau lipsa de comunicare e posibil sa afecteze capacitatea unui barbat de a avea erectie.
Depresia si alte probleme de sanatate mintala.

Consumul de medicamente si efectele secundare

Unele medicamente pot avea ca efect secundar disfunctia erectila. E important sa se discute cu medicul daca se suspecteaza ca un anumit medicament e cauza, si sa nu se intrerupa brusc administrarea acestuia.

Metode de diagnosticare

Consultarea medicului

Primul pas in diagnosticarea disfunctiei erectile este consultarea unui medic, de preferinta un urolog sau un endocrinolog. Medicul va discuta despre simptomele pacientului si va colecta informatii despre istoricul medical si stilul de viata.

Testele de laborator

Exista o serie de teste care pot fi recomandate pentru a identifica cauza disfunctiei erectile

Teste de sange: Acestea pot identifica nivelurile de testosteron si alte hormoni, precum si semnele bolilor renale, diabetului sau alte afectiuni care pot cauza disfunctie erectila

Analiza urinei: Similara cu teste de sange, aceasta poate indica semne ale diabetului sau altor afectiuni care afecteaza functia erectila.

Examinarile fizice

Medicul poate realiza un examen fizic al penisului pentru a identifica anomalii sau semne de probleme vasculare, hormonale sau nervoase. Acest examen e posibil sa includa, de asemenea, examinarea testiculelor si a prostatei.

Tratament

Tratamentul disfunctiei erectile variaza in functie de cauza subiacenta si de severitatea simptomelor.

Tratament cu Medicamente. Exista mai multe medicamente disponibile care pot imbunatati fluxul sanguin catre penis.

Tratament cu Terapie. Terapia sexuala si consilierea pot fi utile, mai ales daca disfunctia erectila e partial sau in intregime cauzata de factori psihologici. Lucrul cu un terapeut e posibil sa ajute la abordarea anxietatii de performanta, stresului sau altor probleme emotionale.

Dispozitive: Pompele pentru penis: Acestea sunt dispozitive manuale sau alimentate cu baterii care se aseaza peste penis si creeaza un vid care trage sange in penis.

Inelele pentru penis: Acestea pot fi folosite singure sau in combinatie cu pompele spre a mentine erectia.

Interventii chirurgicale. Daca alte metode de tratament nu sunt eficiente, interventia chirurgicala poate fi o optiune. Acest lucru poate include implantarea de dispozitive in penis pentru a ajuta la erectie sau interventii chirurgicale pentru imbunatatirea fluxului sanguin.

Suplimente si vitamine

Ginsengul rosu coreean: A fost studiat pentru efectele sale pozitive asupra functiei erectile.

L-arginina: Acest aminoacid imbunatateste fluxul sanguin catre penis

Saw Palmetto: Adesea utilizat in probleme legate de prostata, Saw Palmetto a fost, de asemenea, cercetat pentru impactul sau asupra disfunctiei erectile

Muira Puama: Cunoscuta si ca “lemnul potentei”, Muira Puama e o planta originara din Brazilia care a fost utilizata traditional in a stimula libidoul si a imbunatati functia erectila.

Zinc: Deficienta de zinc poate fi legata de disfunctia erectila si de problemele de fertilitate la barbati. Suplimentarea cu zinc poate ajuta in unele cazuri, dar e vital sa nu se exagereze, deoarece un exces poate fi daunator.

Erevil este un supliment care combină Saw Palmetto, Muira Puama, L-arginina și Zinc cu beneficii sinergice.

Stil de viata

Un stil de viata sanatos poate avea un impact semnificativ asupra prevenirii si ameliorarii disfunctiei erectile. Printre recomandari se numara:

Activitatea fizica regulata: Exercitiile fizice, in special cele aerobice, pot imbunatati sanatatea cardiovasculara si, prin urmare, functia erectila.
O dieta echilibrata: Consumul de alimente bogate in fructe, legume, cereale integrale si peste, si limitarea carnelor rosii sau a alimentelor procesate poate contribui la reducerea riscului disfunctiei erectile.

Erevil – Asul naturist pentru o prostata sanatoasa!

Comanda 1 cutie ereVil
Comanda 2 cutii ereVil si mai primesti una gratis!