Adenom de prostata, cauze, simptome, tratament

Ce este adenomul prostatei?

Adenomul de prostata, cunoscut si sub numele de hiperplazie benigna a prostatei (HBP), este o afectiune comuna care afecteaza glanda prostatica a barbatilor. Glanda prostatica este situata in apropierea vezicii urinare si inconjoara uretra, canalul prin care urineaza barbatii.

adenom de prostata
Adenomul prostatei

In cazul adenomului de prostata, glanda se mareste in dimensiune, ceea ce poate comprima uretra si ingreuna eliminarea urinei. Desi este o crestere benigna, adica nu este cancer, poate cauza disconfort si probleme in timpul urinarii.

Adenomul de prostata este frecvent intalnit la barbatii mai in varsta si poate fi asimptomatic sau poate provoca simptome precum dificultatea de a incepe urinarea, jet slab sau intrerupt si nevoia frecventa de a urina.

Cauzele Adenomului de Prostata

Desi cauzele exacte ale adenomului de prostata raman in parte neclare, exista mai multi factori care pot contribui la dezvoltarea acestei afectiuni:

Varsta: Incidenta adenomului prostatic creste odata cu inaintarea in varsta. Este rar intalnita la barbatii sub 40 de ani si devine din ce in ce mai frecventa odata cu trecerea anilor.
Ereditatea: Istoricul familial poate juca un rol in dezvoltarea adenomului prostatic. Daca aveti un tata sau frate cu aceasta afectiune, riscul dvs. poate fi mai mare.
Nivelul Hormonilor: Anumiti hormoni, precum testosteronul si estrogenul, pot influenta cresterea prostatei. Dezechilibrele hormonale pot contribui la dezvoltarea adenomului.
Factori de stil de viata si dieta: Consumul excesiv de alimente grase si lipsa exercitiilor fizice pot creste riscul de a dezvolta aceasta afectiune.

Intelegerea cauzelor si a mecanismelor adenomului prostatic e cruciala in diagnosticarea si tratarea eficienta a acestei boli. Aceasta poate ajuta la identificarea factorilor de risc si la adoptarea unor masuri preventive pentru mentinerea sanatatii prostatei.

Simptomele Adenomului prostatei

Simptomele adenomului prostatic variaza in functie de dimensiunea si locatia cresterii, si pot include urmatoarele:

Dificultatea de a incepe urinarea: Acesta este adesea primul semn al adenomului de prostata si poate fi insotit de un jet slab de urina.
Frecventa crescuta a urinarii: Nevoia de a urina mai des, mai ales pe timp de noapte, poate fi un semn al acestei afectiuni.
Incapacitatea de a goli complet vezica: Sentimentul ca vezica nu s-a golit complet, chiar si dupa urinare, este un simptom comun.
Jet urinar intrerupt sau fluctuant: Jetul urinar poate fi intrerupt sau fluctuant, necesitand efort pentru a urina.
Urgenta urinara: Sentimentul brusc si intens de a urina imediat poate fi de asemenea un simptom al adenomului de prostata.

Tratamentul Adenomului prostatei

Tratamentul adenomului de prostata depinde de severitatea simptomelor si de impactul asupra vietii de zi cu zi. Optiunile de tratament pot include:

Monitorizarea activa: In cazurile usoare, medicii pot alege sa monitorizeze simptomele fara tratament activ.
Medicatie: Exista mai multe medicamente care pot ajuta la relaxarea muschilor prostatei si la imbunatatirea fluxului urinar. Acestea pot include alfa-blocante si inhibitori de 5-alfa reductaza.
Interventii chirurgicale: In cazurile severe, poate fi necesara interventia chirurgicala pentru a indeparta sau reduce tesutul prostatic.
Terapie fizica si stil de viata: Modificarile stilului de viata, inclusiv dieta si exercitiile fizice, pot contribui la ameliorarea simptomelor adenomului.
Terapie minim invaziva: Procedurile minim invazive, cum ar fi termoterapia cu microunde sau ablarea cu laser, pot fi folosite in a trata adenomul prostatei.

Tratament Naturist

Tratamentele naturiste pot oferi ajutor multor barbati care sufera de adenomul prostatei. Acestea includ:

Suplimente cu Saw Palmetto: Saw Palmetto e o planta medicinala cunoscuta pentru efectele sale benefice asupra sanatatii prostatei. Suplimentul Erevil, care contine extract de Saw Palmetto, e adesea recomandat ca un supliment adjuvant pentru adenomul prostatei.

Alte Plante medicinale: Radacina de urzica si alte plante pot fi, de asemenea, utile in gestionarea simptomelor adenomului prostatei.

Alimentatie sanatoasa: O dieta echilibrata si sanatoasa poate sustine functionarea normala a prostatei.

Exercitii fizice: Activitatea fizica regulata contribuie la mentinerea starii generale de bine si poate ameliora simptomele.

Terapii complementare: Acupunctura, masajul si alte terapii alternative pot fi explorate ca parte a unui plan de tratament holistic.

Erevil – Solutia naturala pentru o prostata sanatoasa!

Comanda 1 cutie ereVil
Comanda 2 cutii ereVil si mai primesti una gratis!